fredag 17. februar 2012

Modernisme

Modernisme handler om å å bryte med det etablerte og det tradisjonelle. Altså å gjøre noe nyskapende. I forhold til modernismen i litteraturen og i kunsten, har jeg satt opp punkter som de passer inn under.

Modernismen i litteraturen:
Kilden fra NDLA  modernisme, sier, at modernismen i litteraturen, var en debatt også kalt en tungedebatt. I mange dikt, ble det også tatt i bruk en ny metode. Setningene ble oppstykket slik at siste del av hver setning står alene på linjen under. Også mye metaforer og bilder ble tatt i bruk.

Romanen Sult av Knut Hamsun, blir regnet som den romanen som introduserte Norge for modernismen (signatur, s.311). Da romanen ble gitt ut, ble den ikke særlig godt mottatt. Men etter 7 år, åpnet publikum opp øynene for romanen som i dag blir regnet for å være et nyskapende verk i moderne europeisk litteratur.

 Store norske leksikon forklarer at den modernisme litteraturen bestemmes sosiologisk. Tar også i brukmaterialer som gir et resultat av samfunnsendringer som en avisning av en vanskelig virkelighet. Her blir det også lagt vekt på andre sider enn virkeligheten, som også er med på å gjøre et opprør mot det gamle.

Modernismen i billedkunsten:
I billedkunsten, mente de det var kunst uten mening, og bilder uten form. Modernismen var også med på å skape en revolusjon. Alt ble forandret, alt ble nytt. Det som var viktig for kunstnerne, var å fange et øyeblikk ved å være spontane og raske. Det som var viktigst, var lyset og fargene. NDLA  modernisme

Fra kunsten, var det også lett å se at mye ble dratt bake til renessansen. Noen mente at dette var en avansert kunstretning. Vi åpnet oss også opp for mer moderne arkitektur. Store norske leksikon


Marie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar