onsdag 7. mars 2012

Nyrealisme/etisk realisme

Nyrealismen eller etisk realisme var en tidsepoke på slutten av 1800-tallet.Her var spesielt forfatterne opptatt av de etiske spørsmålene. De var interessert i å etablere et nytt og meningsfylt samfunn. De var opptatt av etikk, moral, verdier og oppløsning av normer, som er en forskjell på realismens kjennetegn. Realistene var interessert i å holde på normene.

Realismen og nyrealismen, var begge realister. Sammen ville de også beskrive verden troverdig.

Kilder:

Forfatterne Arnulf Øverland, Sigurd Hoel, Ronald Fangen, Sigrid Undset  dannet utgangspunkt for diskusjon og "åndskamp" i mellomkrigstida. Uenighetene deres dreide seg om hva de mente om religion og politikk og hva som var viktig for dem innen disse temaene. De var alle uenige på hver sin måte, og så på begge temaene ulikt.

Noe av grunnen til at det ble store forskjeller i deres meninger, var nok for at både Undset og Fangen var katolikker og at Hoel og Øverland var kommunister.

Kilder:
-http://no.wikipedia.org/wiki/Arnulf_%C3%98verland
- http://no.wikipedia.org/wiki/Sigurd_Hoel
- http://no.wikipedia.org/wiki/Ronald_Fangen
- http://no.wikipedia.org/wiki/Sigrid_Undset

 
Synspunkter fra Arnulf Øverlands 10.landeplage
Selv om Øverland vokste opp som kristen, har han et helt annet syn på den kristne tro, og på de kristne som praktiserer religionen. Han mener for eksempel at dagens kristne er en jeng raringer og at nattverd er en kanibalistisk tradisjon.

I alle disse utsagnene han har, tar han i bruk en del humor. Noe av disse synspunktene han kommer med, gjøra t du må trekke på smilebåndet. Noe er litt mer konkret og ikke fullt så morsomt, som at de som er kristne ikke er like smarte som alle andre. Med en god porsjon ethos, prøver han å virke troverdig, og sammen med den ekspresssive språkfunksjonen, får han lagt frem sine meninger og følelser om saken.

Revolusjonens røst, Internasjonalen og Fedreland

Disse tre diktene beskriver hvordan de ser på, og mener om sitt land. De har flere ting til felles, men også ulikheter. Disse skal jeg skrive om her.

Alle diktene har et nasjonalistisk preg. De var opptatt av det realistiske og det ekte. Revolusjonens røst,  legger mye vekt på spesielt det ekte. Diktet peker på de rene og de ekte som er klare til å gå til krig og ofre hva som ofres må. Internasjonalen handler også om krig og stolthet. Her blir både bønder og konger nevnt. Stoltheten skal seire, og gi samfunnet hva det fortjener med hjelp av hele folket. Fedreland, handler om stolthet og beskrivelse av vårt vakre land. Vi er et sentralt ord, og viser til at vi er sammen. Fedreland skriver ikke om krig direkte, slik som revolusjonens røst og internasjonalen.

Den største ulikheten blandt diktene, er at både internasjonalen og fedreland appelerer til et helt folk, mens revolusjonens røst, bare er ute etter et spesifikk slag. Nemlig de rene og sterke mennene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar